Control de la pressió arterial
Publicat: abril 1, 2020
En les categories: CAT
En resum: Com realitzar un control de la pressió arterial, pautes a seguir per a evitar la hipertensió i detecció de crisi hipertensiva.

En aquest article, us explicarem com realitzar un control de la pressió arterial. Abans, però, cal saber què és la pressió arterial, quines pautes hauríem de seguir per a evitar la hipertensió i quins són els signes d’alarma davant una crisi hipertensiva.

 

Què és la pressió o tensió arterial?

La pressió o tensió arterial, és la pressió que exerceix la sang a l’interior de les artèries. El seu mesuratge es dona en mil·límetres de mercuri (mm Hg), i el resultat s’obté en dues xifres:

  1. La primera xifra es tracta de la tensió arterial sistòlica o màxima que correspon a la pressió que es dona a l’interior de les artèries quan el cor es contrau.
  2. La segona xifra es tracta de la tensió arterial diastòlica o mínima, que correspon a la pressió que es dona a l’interior de les artèries quan el cor es dilata.

Tant la pressió arterial sistòlica com la diastòlica són importants, però la hipertensió es diagnostica quan la pressió sistòlica és igual o superior a 130 mmHg-140 mmHg aproximadament, en funció de l’edat de la persona, presentant una tendència superior a partir dels 50 anys, a presentar una xifra lleugerament més elevada, per sobre del que es consideren els valors normals.

La hipertensió es tracta d’un tipus de pressió arterial freqüent entre les persones més grans de 65 anys (tot i que també afecta gent més jove) i en aquestes situacions és necessari que se segueixin unes determinades pautes per a realitzar un correcte control de la seva patologia.

 

Quines pautes hem de seguir?

– Control diari de pressió arterial al domicili, centre de dia o residència, en funció de si la persona precisa d’un d’aquests tipus de servei.

– Realitzar una dieta hiposòdica estricta (baixa en sal o sense, segons indicació mèdica).

– Dur a terme activitat física regular.

– Mantenir un pes saludable.

– Evitar l’estrès, fomentant una vida emocionalment sana, equilibrada i un entorn tranquil.

– No beure alcohol, substàncies excitants, ni fumar.

 

Com es pren la pressió arterial?

– La persona ha de trobar-se tranquil·la i relaxada, i ha d’estar en repòs durant 5 minuts abans de la mesura.

– Tampoc ha d’haver menjat, begut substàncies excitants (cafè, té) ni fumat durant la mitja hora prèvia al mesuratge.

– La posició del cos ha de ser asseguda, no estirada, amb l’esquena recta i ben recolzada en el suport posterior de la cadira. Les cames han d’estar situades tocant a terra sense creuar-les i la mà relaxada, sense prémer i en posició de descans.

– El braç de referència ha d’estar recolzat més o menys a l’alçada del cor i la mà relaxada. El braç de referència de control de pressió arterial sempre serà el mateix, i serà aquell que ens aporti sempre les xifres més elevades (braç control).

– El maneguet del tensiòmetre ha d’estar en contacte amb la pell, per tant, la persona ha d’arremangar-se la camisa o el jersei.

– Un cop posicionada la persona, es col·locarà el maneguet, que s’adaptarà al diàmetre del braç.

– És important que mentre el maneguet s’infla, la persona no parli, ja que podria afectar el resultat obtingut.

– En el cas de presentar unes xifres de pressió arterial elevades en el moment de la presa, tornar a mirar els nivells en l’altre braç, per confirmar que, encara que s’observarà una mínima diferència, els nivells continuen mantenint-se elevats.

 

Quins són els signes d’alarma davant una crisi hipertensiva?

  • Mal de cap fort
  • Brunzit o soroll a les orelles
  • Hemorràgia nasal
  • Fatiga
  • Confusió
  • Dolor al tòrax
  • Canvis en la visió

Davant de la presència d’algun d’aquests símptomes, la persona ha de ser valorada de forma immediata pel personal mèdic del CAP més proper, i en cas que els símptomes siguin severs, s’ha de posar en contacte amb els serveis mèdics d’urgències al telèfon 061.

En l’àmbit farmacèutic existeix una gran varietat de fàrmacs que regulen els nivells de pressió arterial i que són pautats per ordre mèdica quan el pacient ho requereix, però és molt important destacar que, a més a més, la persona ha de realitzar de forma estricta les pautes anteriorment descrites. L’associació del tractament farmacològic amb les pautes indicades de vida saludable, són de vital importància per arribar a controlar els seus nivells de pressió arterial.

 

Alícia Soler
Responsable Higiènic-Sanitària del Centre de Dia Vincles