Sentir-se útil: L’empoderament és la millor recepta.
Publicat: novembre 18, 2019
En les categories: CAT
En resum: La gent gran freqüentment experimenta situacions de pèrdua d'autonomia personal. Us expliquem com sentir-se útil mitjançant l'empoderament.
com sentir-se útil mitjançant l'empoderament

En aquest article us explicarem com sentir-se útil mitjançant l’empoderament, la millor recepta.

La gent gran freqüentment experimenta situacions de pèrdua d’autonomia personal a causa de diversos motius.

Quan un adult jove travessa un procés agut que l’incapacita, sol integrar-lo com un esdeveniment transitori. Això no obstant, l’adult gran fàcilment generarà pensaments del tipus: “ja no serveixo”, “em convertiré en una càrrega” o “soc inútil”. D’aquesta manera, el seu autoconcepte passa per grans dificultats.

Qualsevol ésser humà té una idea d’ell mateix (soc ros o moreno, tinc traça per a cuinar o jugar als escacs…) sobre la base del qual es valora (autoestima). L’autoconcepte, es crea a partir de la percepció que tenim de nosaltres mateixos com a éssers amb atributs estables que ens diferencien de la resta.

Hi ha força consens a l’hora d’establir que la conducta humana es dona en funció de les característiques personals, de la història de vida de cadascú (i les seves experiències prèvies) i de les pressions que l’ambient exerceix sobre la persona. Enfront de l’envelliment, especialment quan hi ha afectació per malalties, tot el que s’ha comentat fins ara determina que la persona porti a terme estratègies d’afrontament per regular la pèrdua.

Aquestes estratègies poden estar centrades en les emocions que generen les pèrdues (motivades generalment a disminuir la seva intensitat o fer-les desaparèixer).

Per exemple, una persona que gaudia molt fent llargs passejos deixa de sortir a caminar per evitar la frustració que sent perquè no pot recórrer la mateixa distància que abans. Aquest tipus d’estratègies es mostra més contraproduent per no estar gestionant l’element o la situació que genera l’emoció. Al mateix temps, està contribuint a perpetuar-la.

Seguint l’exemple que es proposa, la persona que deixa de sortir a caminar està promovent el deteriorament de les seves capacitats físiques.

Aquest article s’ha publicat al web d’Inforesidencias. Si t’interessa saber-ne més, pots consultar l’article complet a l’enllaç següent: https://www.inforesidencias.com/blog/index.php/2019/11/18/sentirse-util-el-empoderamiento-en-la-tercera-edad-es-la-mejor-receta/