Com prevenir infeccions del tracte urinari?
Publicat: març 17, 2020
En les categories: CAT
En resum:
com prevenir infeccions del tracte urinari

En aquest article us expliquem com prevenir infeccions del tracte urinari, especialment en persones grans amb dependència.

Prevenció de les infeccions urinàries:

Durant aquests dies de confinament domiciliari és de vital importància mantenir i reforçar hàbits d’higiene, alimentació i hidratació. En tots els casos, les persones necessitem mantenir una correcta rutina diària i així poder mantenir un òptim estat de salut tant física com mental i emocional.

Al centre de dia prioritzem el benestar de les persones usuàries, fet que afecta les seves necessitats com a individus únics i és per això que durant aquests dies cal estar atents al ritme de les persones que estan a càrrec nostre.

Les persones més autònomes continuaran sense problemes acudint al WC, no hem d’interferir en la seva intimitat més del necessari, encara que mai està de més, recordar-los la importància de la rentada de mans abans i després de fer les seves necessitats.

Les persones amb incontinència urinària i/o fecal requeriran més atenció. Algunes només acompanyament, altres supervisions i algunes assistències. En tots els casos haurem d’assegurar-nos que l’àrea genital, la zona anal i glútia quedin perfectament netes després d’orinar o defecar.

En els casos de persones amb major grau de dependència, s’haurà d’establir una rutina diària i acudir al WC sempre que sigui necessari, bé a demanda o deixant un interval de com màxim 2-3 hores.

Hem d’assegurar-nos que les persones a càrrec nostre estan correctament hidratades, oferint aigua sense esperar que ens la demanin i incloent en la seva dieta brous, sucs, vegetals i fruites que contribueixin a una suficient aportació de líquids.

Per prevenir infeccions del tracte urinari resulten efectius els sucs de nabius, o les infusions de farigola. Evitarem salaons i aliments rics en sal, així com minimitzar l’ús de la sal quan condimentem els aliments.

En els casos en què la persona utilitza dispositius d’absorció, com ara compreses, bolquers o calça-bolquer, caldrà realitzar freqüents canvis, encara que la persona estigui seca, i en tot cas, sempre que detectem humitats o brutícia.

És recomanable l’ús de tovalloletes i esponges d’un sol ús per a la higiene íntima, tant en homes com en dones, atenent en aquestes últimes a realitzar sempre la higiene des de zona genital a anal, mai a l’inrevés.

 

Com detectar una infecció urinària?

Els signes i símptomes més evidents són:

– Color de l’orina més fosc i/o amb sang i/o amb una forta olor

– Coïssor o dolor a l’orinar

– Pressió o rampes a la part inferior de l’abdomen o esquena

– Febre

– Necessitat d’orinar amb freqüència i/o aparició d’incontinència

– Malestar general

Però en moltes ocasions, en el cas de la gent gran, apareixen signes conductuals com ara:

– Confusió, desorientació i/o agitació (en alguns casos agressivitat)

– Falta de gana

– Apatia o somnolència inexplicable

En cas que presenti algun d’aquests símptomes, durem a terme un test d’orina que podem trobar a la farmàcia i, en cas positiu, acudirem al metge per a la corroboració del diagnòstic i recepta d’antibiòtic per al seu tractament.

Aplicant aquestes senzilles pautes contribuirem a millorar tant el benestar dels nostres familiars com el propi.

 

Recordeu que si teniu dubtes o necessiteu aclariment sobre aquest tema o altres relacionats amb la vellesa, podeu posar-vos en contacte amb nosaltres a través del correu centredediavincles@gmail.com o WhatsApp 644380007.