Com mobilitzar correctament a una persona gran amb dependència?
Publicat: abril 22, 2020
En les categories: CAT
En resum: En aquest article us expliquem com mobilitzar correctament a una persona gran amb dependència, concretament com realitzar transferències.

En aquest article us expliquem com mobilitzar correctament a una persona gran amb dependència. Abans, però, cal conèixer la diferència entre la terminologia transferència i canvi postural.

Les transferències són els moviments que es realitzen per a mobilitzar la persona des d’una superfície a una altra, per exemple, del llit a la cadira.

Els canvis posturals són els moviments que es realitzen sobre una mateixa superfície per canviar a la persona de posició, per exemple, de decúbit supí a decúbit lateral dret.

La realització d’aquests moviments és fonamental per evitar l’aparició d’úlceres per pressió, atròfies musculars o rigidesa en les articulacions, així com afavorir que la persona dependent pugui estar còmoda i segura.

En aquest article ens centrarem a explicar la forma correcta de realitzar les transferències.


Transferència del llit a la cadira de rodes:

És important exercitar-se en els moviments pivotants i basculants, ja que constitueixen la base de les transferències, els quals consisteixen en passar de posició asseguda a qualsevol altra posició.

1) Es col·locarà la cadira de rodes en paral·lel al llit i frenada. Sempre cal tenir en compte quin és el millor costat de la persona que estem transferint (el seu costat més fort, el costat que no és plègic).

2) Si tenim llit articulat, aixecarem el capçal per ajudar la persona a incorporar-se i baixarem el llit a una alçada en què els seus peus puguin arribar a terra.

3) Ajudarem a la persona a col·locar-se en posició per iniciar el moviment. Se l’acompanyarà en el moviment de gir al llit. Es col·locarà una mà en un punt de suport còmode per a la persona que anem a transferir (per exemple una mà a l’esquena a l’alçada de les escàpules i una altra mà als genolls). En cas que el grau de dependència sigui baix, només caldrà guiar els moviments i acompanyar si fes falta.

4) Una vegada que la persona està asseguda al llit amb els peus fora, recolzats a terra, posarem els nostres peus separats, un més avançat que l’altre i en direcció cap a on volem realitzar el moviment.

5) Per aixecar a la persona del llit, li demanarem que ens agafi de la cintura i nosaltres desplaçarem el nostre cos (sense moure els peus) cap enrere, perquè la persona que vulguem transferir inclini el seu tronc cap endavant. Així, utilitzarem la persona com a contrapès.

6) Per ajudar a la persona a seure, girarem a poc a poc fins que la cadira de rodes quedi just darrere de la persona a la qual estem realitzant la transferència. Flexionarem els nostres genolls, per asseure-la suaument.

Transferència de cadira de rodes a cadira de repòs:

Amb persones de dependència mitjana, pot ser necessari controlar una extremitat amb el nostre genoll per evitar moviments bruscos.

1) Col·locarem la cadira de rodes de forma perpendicular a la cadira de repòs. Frenarem la cadira de rodes i traurem els reposapeus.

2) Demanarem la col·laboració a la persona dependent i l’informarem del que volem fer i com ho farem.

3) Primer li demanarem que posi els peus a terra, després que inclini el seu tronc lleugerament cap endavant i que recolzi les mans sobre els reposabraços.

La transferència, arribats a aquest punt, es pot realitzar de 2 maneres, tenint en compte el nivell de dependència de la persona:

  • Des de davant de la persona (més dependents):

5) Ens col·locarem a l’alçada de la persona a la qual anem a transferir, separarem les cames, les flexionarem i mantindrem l’esquena recta.

6) Abraçarem a la persona per sota dels braços, passant els nostres braços per sota de les seves aixelles i col·locant les nostres mans sense fer pressió a l’alçada de les seves escàpules. Nosaltres ens inclinarem una mica cap enrere, utilitzant el pes de la persona com a contrapès (moviment basculant).

7) Girarem a poc a poc fins que la cadira quedi just darrere de la persona a la qual estem realitzant la transferència, flexionarem els nostres genolls i acompanyarem el moviment a poc a poc fins que quedi asseguda.

  • Col·locant-nos a un costat de la persona (dependència lleu):

5) Ens col·locarem a l’alçada de la persona a la qual anem a transferir, separarem les cames, les flexionarem i mantindrem l’esquena recta.

6) Retirarem el reposapeus de la cadira de rodes.

7) Primer li demanarem que posi els peus a terra, després que inclini el seu tronc lleugerament cap endavant i que recolzi les mans sobre els reposabraços.

8) En aquesta postura indicarem a la persona que faci el moviment d’aixecar-se. Primer acompanyarem el moviment cap endavant i després cap amunt, fins que mantingui una bipedestació estable i sigui capaç d’anar-se girant fins a seure a la cadira de repòs.

 

Transferència de la cadira a bipedestació (de peu):

Aquesta maniobra és molt semblant a la que cal realitzar per fer la transferència de cadira a cadira.

1) Primer demanarem a la persona que posi els peus a terra i que retrocedeixi els talons tot el que pugui, assegurant-nos que queda tot el peu recolzat a terra.

2) Si ens col·loquem davant de la persona a transferir, nosaltres haurem de doblegar genolls, separar bé les cames i mantenir l’esquena recta. A continuació comunicarem a la persona el moviment que realitzarem. És molt important que la persona estigui informada perquè ens pugui ajudar i no s’espanti.

3) Demanarem a la persona que ens abraci a l’alçada de la cintura. Mai pel coll, per evitar lesions en cervicals. Nosaltres l’abraçarem per sota dels braços a l’alçada de les costelles. No intenteu aixecar tirant-la dels braços, ja que això podria produir lesions.

4) Demanarem a la persona que inclini el tronc cap endavant o acompanyarem nosaltres el moviment perquè s’inclini.

5) Quan ja està agafada i inclinada cap endavant, nosaltres ens inclinarem cap enrere per fer contrapès. El contrapès es fa amb el nostre cos sencer, no amb l’esquena.

6) En alguns casos pot ser necessari que amb les nostres cames bloquegem una cama de la persona que volem transferir. Així evitem moviments bruscos.

7) Una vegada que la persona està dempeus, estabilitzarem la posició perquè es mantingui dempeus. Si fa servir ajudes tècniques (bastó, caminador, crossa) se li proporcionaran perquè se senti més segura.

Si teniu dubtes o necessiteu aclariment sobre aquest tema, podeu sol·licitar una valoració de fisioteràpia a través del correu centredediavincles@gmail.com o WhatsApp 644380007.