Demència secundària a Parkinson
Publicat: abril 26, 2022
En les categories: CAT
En resum: Al voltant del 40% de les persones que pateixen malaltia de Parkinson, desenvolupen una demència, generalment després dels 70 anys i de 10 a 15 anys després que la malaltia…
Demencia secundaria a Parkinson

Hi ha diversos tipus de demència, una de les més conegudes i amb més prevalença al món, és la Malaltia d’Alzheimer. En canvi, no es parla tant d’altres tipus de demència, com la demència secundària a Parkinson.

Creiem que és important abordar aquest tema, ja que al voltant del 40% de les persones que pateixen la malaltia de Parkinson, desenvolupen una demència, generalment després dels 70 anys i de 10 a 15 anys després que la malaltia de Parkinson hagi estat diagnosticada.

 

Què és la malaltia de Parkinson?

La malaltia de Parkinson és un trastorn neurodegeneratiu progressiu que es produeix, quan certes neurones a la regió cerebral coneguda com a substància negra, moren o es deterioren. Normalment, aquestes neurones produeixen una substància vital anomenada dopamina. La dopamina és el missatger químic encarregat de transmetre senyals entre la substància negra i una altra àrea del cervell, cosa que permet el funcionament coordinat i sense problemes dels músculs i el moviment del cos.

La malaltia de Parkinson és crònica, en el sentit que no desapareix amb el temps, i és progressiva, és a dir, que els símptomes empitjoren de mica en mica amb el temps.
Addicionalment, està associada a deteriorament cognitiu i desenvolupament de demència en els casos més avançats.

Per cognició s’entén l’estat mental d’un individu que inclou la capacitat de raonar, recordar i exercir bon judici.

 

Quina és la causa de la malaltia de Parkinson?

La pèrdua de les neurones productores de dopamina a la substància negra provoca els problemes de motricitat. Quan el cervell perd aproximadament el 80% de les cèl·lules productores de dopamina a la substància negra, comencen a manifestar-se els símptomes principals. No es coneix la causa de la mort o deteriorament cel·lular, però se segueixen fent investigacions.
Les teories que es plantegen són:

  • Factors genètics
  • Factors ambientals (exposició a tòxics, agents infecciosos, dieta (presència de radicals lliures i substàncies tòxiques produïdes contínuament per totes les cèl·lules del cos humà.)
  • Envelliment natural, entre d’altres.

Tot i això, molts investigadors creuen que la combinació d’aquests factors – estrès oxidatiu, toxines, predisposició genètica i envelliment accelerat – podria ser, en última instància, la causa de la malaltia.

 

Quins són els símptomes de la malaltia de Parkinson?

Els quatre símptomes motors principals són:

  1. Sacsejades o tremolor. Aquest és present al voltant del 70% dels pacients. El tremolor en una mà o un peu en repòs rep el nom de tremolor a repòs.
  2. Lentitud de moviments, anomenada bradicinèsia. La bradicinèsia és una gran lentitud de moviments i la pèrdua de moviments espontanis i automàtics. És normalment, el símptoma més incapacitant de la malaltia de Parkinson. Aquest símptoma és particularment frustrant perquè pot interferir amb les activitats quotidianes i sovint és impredictible.
  3. Entumiment o rigidesa als braços, les cames i el tors.
  4. Problemes d’equilibri, també coneguts com a inestabilitat postural. La manca d’equilibri fa que les persones tendeixin a inclinar-se cap endavant o cap enrere i a caure amb facilitat.

Per a diagnosticar la malaltia de Parkinson, cal presentar dos dels quatre símptomes motors principals.
També es poden presentar altres símptomes no motrius com ara:

  • Reducció dels reflexos automàtics, com parpellejar i empassar
  • Augment de caspa i cutis gras
  • Estrenyiment.
  • Trastorns del son
  • Ansietat i Depressió.

És important assenyalar que ningú desenvolupa tots els símptomes no motrius descrits anteriorment ja que la naturalesa de la malaltia i la seva progressió, varia molt d’una persona a una altra.

 

La Demència secundària a Malaltia de Parkinson

Com hem dit anteriorment, la malaltia de Parkinson també pot estar associada a deteriorament cognitiu. Les persones poden presentar dèficits cognitius des del començament de la malaltia, alhora que aquests dèficits són progressius.
Les àrees cognitives afectades són: atenció, memòria, llenguatge, funcions visoespacials i funcions executives (planificació, presa de decisions, flexibilitat mental, entre d’altres).
La presència de deteriorament cognitiu i al·lucinacions són factors predictors d’aquesta demència.
Els dèficits cognitius interfereixen amb l’autonomia de la persona en les activitats quotidianes, és a dir, necessiten assistència amb les activitats instrumentals complexes de la vida diària (AIVD) com ara pagar factures o complir els tractaments, o encara més, poden afectar les activitats bàsiques de la vida diària (ABVD) les que inclouen banyar-se, vestir-se, menjar, dormir, caminar i desplaçar-se.

 

Com mantenir-se bé amb la malaltia de Parkinson?

  • Hi ha tractaments farmacològics per a tractar la malaltia, però els fàrmacs no curen ni retarden la seva progressió; no obstant això, són els medicaments més efectius per al tractament dels símptomes motors.
  • Exercici: La malaltia de Parkinson afecta la qualitat general de moviment. L’exercici complementarà la teràpia de medicaments per a millorar la funció motora. A més pot prevenir problemes que resulten de la inactivitat i de l’afebliment dels músculs, i ajuda a mantenir la flexibilitat de les articulacions, la força i to dels músculs. Una rutina d’activitat física regular també pot tenir un efecte psicològic positiu, reduir l’estrès i impartir una sensació de control sobre els símptomes del Parkinson. Els exercicis d’estiraments poden millorar la flexibilitat, el sentit de l’equilibri i la sensació de comoditat amb el cos. Entre els exercicis que s’aconsellen hi ha el ioga, Tai Chi i activitats aeròbiques.
  • Mantenir una dieta saludable.
  • Tenir una adequada rutina de son.
  • Tenir cura de la salut mental: mantenir una actitud positiva és una de les coses més saludables que es pot fer davant del diagnòstic. Les persones amb una actitud optimista desenvolupen una determinació sana d’enfrontar la malaltia i mantenir l’energia, les activitats i les relacions que donen sentit i alegria a la vida.

 
Si necessites ajuda en aquest tema o altres aspectes relacionats amb l’atenció i/o cura de les persones adultes majors, recorda que estem a la teva disposició a través del WhatsApp de Senior Coach i el servei de Consultes.

Autora: Verónica Torres (psicogerontòloga en pràctiques de Centre de Dia Vincles)

 

Referències bibliogràfiques:

American Psychiatric Association. (2013). Guía de consulta de los criterios diagnósticos del DSM-5. Arlington, VA, Asociación Americana de Psiquiatría.

Huang, J. Demencia con cuerpos de Lewy y demencia asociada a la enfermedad de Parkinson. Department of Neurology, University of Mississippi Medical Center.

Nausieda, P., Bock, G. Enfermedad de Parkinson: lo que usted y su familia deben saber. National Parkinson Foundation.